Easly – SOA Herpes en Syfilis Test – Voor Man & Vrouw – Laboratorium Test – Anoniem Test
Deze specifieke test is geschikt als je een besmetting met ofwel Herpes ofwel Syfilis vermoed op basis van jouw klachten (de aanwezigheid van blaasjes in het genitale gebied).
Bij de SOA Herpes/Syfilis test wordt jouw lichaamsmateriaal geanalyseerd op herpes en syfilis.
Deze SOA-test is inclusief medisch testcertificaat.
Na afname kun je je sample opsturen en wordt dit door een gecertificeerd laboratorium onderzocht. Binnen enkele dagen ontvang je de uitslag.
Wat is de SOA Herpes/Syfilis test?
Deze specifieke test is geschikt als je een besmetting met ofwel Herpes ofwel Syfilis vermoed op basis van jouw klachten (de aanwezigheid van blaasjes in het genitale gebied).
Bij de SOA Herpes/Syfilis test wordt jouw lichaamsmateriaal geanalyseerd op herpes en syfilis.
Wil je meer informatie over één van deze SOA’s en de bijbehorende verwekkers, bezoek dan de informatiepagina’s. Je vindt deze informatiepagina’s aan de rechterzijde in het grote menu onder “informatie”.
Hieronder volgt meer algemene informatie over SOA’s.
Wat is een SOA en hoe vaak komt het voor?
SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Een SOA is een infectie met een bacterie, virus of parasiet, die wordt overgedragen door onbeschermde seks. Afhankelijk van de seksuele voorkeuren, kan een SOA zich op verschillende plekken in het lichaam bevinden, bijvoorbeeld in of rondom de vagina, op de penis, in of rondom de anus en in de mond.
SOA’s komen veel voor en is dus niets om je voor te schamen. Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 200.000 besmettingen plaats met verschillende SOA’s. De meest voorkomende SOA is Chlamydia, Gonorroe staat op de tweede plaats.
Hoe loop je een SOA op?
Het oplopen van een SOA gebeurt door onbeschermd seksueel contact. Bij dit onbeschermde contact wordt de verwekker van een SOA (een bacterie, virus of parasiet) overgedragen van de ene persoon op de ander. Dit wordt ook wel transmissie genoemd. Hoe die transmissie precies plaatsvindt, is afhankelijk van het type SOA en de seksuele voorkeuren. Zo kan de bacterie die chlamydia veroorzaakt zich bijvoorbeeld bevinden in de penis, vagina, anus of keel en wordt deze voornamelijk overgedragen via penis, vagina en anus, maar is overdracht via de keel veel minder waarschijnlijk. Meer informatie over de overdracht per type SOA vindt je op de afzonderlijke informatiepagina’s rechts in het menu.
Wie loopt risico op een SOA?
Iedereen die onbeschermde seks heeft, maakt kans op het oplopen van een SOA.
In bepaalde groepen binnen de bevolking komen SOA’s echter meer voor. Deze groepen kunnen daarmee behoren tot een hoogrisico groep. Dit zijn onder andere:
- Jongeren/studenten (geen hoogrisico groep)Mensen met wisselende seksuele contacten, > dan 3 per 6 maanden (hoogrisico groep)
- Mannen die seks hebben met mannen (hoogrisico groep)
- Mensen die werken in de seksindustrie zoals prostituees of klant zijn (hoogrisico groep).
- Mensen met een partner die een verhoogd risico lopen (verhoogd risico groep)
- Mensen afkomstig uit een gebied waar SOA’s veel voorkomen, zoals Curaçao, Aruba, Suriname, Afrika, Marokko en Turkije, Zuid-Amerika, Azië en Oost-Europa (hoogrisico groep)
Welke klachten krijg je van een SOA?
De verschillende SOA’s kunnen een breed scala aan verschillende klachten veroorzaken. Denk daarbij algemeen aan pijn in de onderbuik of in de ballen, afscheiding uit vagina of penis, klachten van algeheel ziek zijn en meer.
In veel gevallen echter, ontstaan er géén klachten ondanks besmetting. Dat kan serieuze gevolgen hebben voor zowel de gezondheid op lange termijn als de verdere verspreiding van de SOA.
Bezoek de afzonderlijke informatiepagina’s om meer te lezen over de specifieke klachten per type SOA.
Waar test je op een SOA?
Testen op een SOA kan via verschillende wegen. Allereerst kun je bij je eigen huisarts terecht. Dit heeft als voordeel dat jouw huisarts op de hoogte is van jouw gezondheidssituatie en direct een behandeling kan inzetten. Een nadeel is dat een test via de huisarts niet gratis is (dit gaat van jouw eigen risico af) en daarnaast blijf je natuurlijk niet anoniem. Anderzijds heeft jouw huisarts wel altijd een beroepsgeheim. Ben je jonger dan 25 jaar óf behoor je tot een hoogrisicogroep, dan kun je je ook vaak via de GGD gratis en anoniem laten testen en behandelen.
Daarnaast bestaat er als derde optie private SOA-zorg. Onder private SOA-zorg vallen o.a. SOA klinieken en aanbieders van SOA-zelftesten, zoals Easly.
Hoe test je op een SOA?
Het testen op een SOA gebeurt veelal via een PCR test op lichaamsmateriaal. Met een PCR test kan genetisch materiaal van de SOA verwekker worden aangetoond, zoals de bacterie Chlamydia trachomatis die de ziekte chlamydia veroorzaakt. Het type af te nemen lichaamsmateriaal is afhankelijk van jouw geslacht en seksuele voorkeuren. Een SOA kan zich namelijk op meerdere plekken in het lichaam bevinden.
Een voorbeeld: Ben je man en heb je zowel anale als orale seks? Dan is het verstandig om naast een urinemonster, ook een swab (wattenstaafje) uit de anus en de mond af te nemen. Wil je hier meer informatie over? Ons medisch team is beschikbaar om je hierin te adviseren. Bel naar of chat eenvoudig met Easly en vraag naar één van onze artsen.
€ 61,05