Bacteriecultuur stremsel voor Goudse kaas – Goudse kaas maken – melkzuurbacteriën
Een speciaal geselecteerde mix van melkzuurbacteriën waarmee u een overheerlijke zelfgemaakte Goudse kaas kunt maken . Dankzij het gebruik van vriesdrogen – een speciale droogmethode, één van de meest gebruikte methoden voor het conserveren van voedsel, bij deze methode verkrijgen deze bacterie-culturen een bijzonder lange houdbaarheid.
Belangrijke kenmerken:
• Voor 50L melk
• Voor Goudse kaas
Hoe te gebruiken:
In het geval van verse melk “van de koe” wordt aanbevolen om gedurende 30 minuten te pasteuriseren bij een temperatuur van ongeveer 65 graden Celsius.
Giet 6 L melk in een pan en verwarm deze tot 33 ° C. Meet ongeveer 0,5 g bacteriën af en los op in een glas in een beetje lauwwarm water. Alles toevoegen aan de melk en goed mengen. Laat het ongeveer een uur afgedekt staan. Voeg na deze tijd – als u laaggepasteuriseerde melk heeft gebruikt – ongeveer 1 g calciumchloride in poedervorm toe, verwarm de melk vervolgens tot 38 ° C en voeg ongeveer 0,6 g gedroogd stremsel toe, opgelost in een glas lauwwarm water. Meng alles door elkaar. Zet de verwarming uit. Snijd na ongeveer 50 minuten het stolsel in blokjes van 1-2 cm en roer voorzichtig. Laat 10-15 minuten staan zodat de wei begint te scheiden. Verwijder na deze tijd ongeveer 20-30% van de wei en voeg in plaats daarvan water toe met een temperatuur van ongeveer 30-35 ° C. Verwarm vervolgens, al roerend 20-30 minuten tot 40-45 ° C, totdat het flexibel genoeg is. dat wanneer erop wordt gedrukt, het aan elkaar blijft kleven in uw hand. Giet de wei af tot op korrelniveau, breng het vervolgens over op de kaasdoek en plaats het in de kaaspers. Laat de kaas ongeveer 12 uur op kamertemperatuur staan, af en toe draaien en persen in een pers. Verwijder daarna de kaas, leg hem in de pekel (0,5 l water + 0,5 l wei + 180 g zout) en laat 8 uur staan. Haal vervolgens de kaas uit de pekel, leg hem op de kaasbodem en laat hem een nacht drogen bij kamertemperatuur, waarbij je hem om de paar uur omdraait. Bewaar de kaas in de koelkast. Als het een korst vormt, bescherm het dan met een coating of kaaswas. Laat de kaas minimaal 4 weken rijpen bij 8-12 ° C.
Ingrediënten:
Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Streptococcus thermophilus, lactose
Nettogewicht:
ongeveer 3,5 g
Het gewicht van de bacterieculturen kan variëren afhankelijk van hun activiteit.
€ 10,95